söndag 25 april 2010

Förfärlig sändning SVT!



Svt24 förstörde speedwaykvällen.

Den första GP-deltävlingen i Leszno igår var en roliga tävling - synd bara att man inte fick uppleva den till fullo då SVT valde att inte visa alla heat i sin sändning på SVT24. Om man skulle se tävlingen i sin helhet fick man istället förpassa sig till polsk eller brittisk tv. Så länge man inte ville stänga in sig med kompisgänget och chipspåsen i datarummet för att följa tävlingen via SVT Play förstås.

Det har alltid varit mycket snack om direktsändningar av speedway. Innan SVT24 kom, fick många i Sverige nöja sig med sammandrag på tvåan, eller gå till sportpuben för att kolla in direktsändningen på Sky Sports. På något sätt kommer alltid speedway lite i andrahand. Om någon svensk presterar, eller när någon skadar sig allvarligt blir det genast rubriker. Annars förpassas speedway till de allra mest intresserade nördarnas anonyma speedwayförening. Nu är det ju så att det inte bara är nördarna som vill se speedway, vi har en drös av människor i Sverige därute som förväntar sig att speedway tas på allvar. Detta har Canal+ tagit fasta på, deras sändningar av Elitserien är högklassiga! Här finns det studio (med Mats Olsson), kommentator av kvalitet (Stefan Klemetz) med expertkommentator värt namnet (Per Jonsson). Det finns intervjuer mellan heaten. Dessutom intressanta diskussioner om speedwayens framtid i Sverige, domarens beslut, laguttagningar mm.

Om Canal+ visat Sverige hur en speedwaysändning ska gå till, går SVT åt motsatt håll. Oengagerade Ejeborg gör sig bättre som imitatör än som speed..way..kom..men..ta..tor (det är ungefär så det låter när Ejeborg pratar i sitt slow motion-tempo). Erik Stenlund har inga speciellt avancerade analyser och synpunkter. Bernt Lagergren är förvisso rolig när han ställer förarna mot väggen och frågar dem om hur de tror det går för andra förare i tävlingen (något de ofta rycker på axlarna åt, och säger att de koncentrerar sig på sin egen körning).

Fast detta har man lärt sig att leva med. Det är värre när Svt nu går från att visa en hel tävling i SVT24 och sammandrag i SVT2, till att visa sammandrag i både SVT24 och SVT2. För det var ungefär så det kändes igår.

Från SVT24 (börjar 20.00, en timme efter den riktiga starttiden):
Ihopklipp från förra året och Ejeborg kommenterar. Ingen förarpresentatation. Andreas Jonsson i intervju. SVT24 skiter i heat 1, och går direkt över till Andreas Jonssons heat 2. Sedan kommer i för sig heat 3,4 och 5 på rad. Heat 6, 7 och 8däremot får vi reprisvyer i slow motion från en bråkdel av heaten, lite kommentarer och resultattavlor. Om heat 9 och 10 får vi ingen information om över huvudtaget - men för Svt är det nog inte så konstigt med tanke på att det inte deltog någon svensk i dessa heat. Över till heat 11 med Fredrik Lindgren istället, som i självfallet får se i sin helhet. Likaså heat 12 med Jonsson och Zetterström.

Först här - precis före heat 13 - börjar SVT24 att visa direktsänd speedway på tv. Publikbilder, väntan på att heatet ska börja, snack om vad som ska hända i det kommande heatet. Därifrån är SVT24 sig lika - MEN vad hände dessförinnan!? Vad hände med heat 1, 9 och 10. Varför envisas Svt med att visa slow motion-repriser från 6, 7 och 8?


Jag verkar heller inte ensam om min kritik. När Aftonbladet rapporterar om "Svenskt fiasko i VM-premiären" kommenterar flera Svt:s sändning.

Suss30 skriver:
"Här har man suttit och laddat i flera veckor och sen så gå det så j-vla fort och man hoppar över en massa heat."

Legendary skriver:
"Kan inte göra annat än att hålla med... ska dom visa 15 minuter efter finalen kan dom gott lika gärna visa mera speedway"

Yarpie skriver:
"Jo tack, håller helt med. Vi var ett gäng som i sista stund fick reda på att de skulle sända en stympad variant av tävlingen på TV, så vi fick sätta upp en laptop på en stol och kolla på den istället. Visst, det funkade men var långt ifrån idealt."

Läs själva kommentarerna på Aftonbladet (längst ner på sidan): http://www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/speedway/article7016230.ab



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar